Blogg

12. aug, 2018

Etter at Victoria Hislop ga ut romanen «øya», har interessen blant greske og utenlandske turister for å besøke Spinalonga økt betraktelig. I tillegg til boka, har en TV-serie av romanen for det engelskspråklige og greske markedet gjort øya enda mer populær.

Så populær at det arrangeres båtturer med sightseeing hit fra byen Agios Nikolaos og landsbyene Elounda og Plaka daglig i sommerhalvåret.

Boka gir innblikk i Hellas’ mørke historie. I perioden 1904 og 1957 eksisterte det nemlig en leprakoloni på øya, hvor alle spedalske fra hele Hellas ble sendt hit. Spedalskhet er en infeksjonssjukdom som rammet mange grekere, hvor de sykeste ble isolert på Spinalonga.

I romanen blir vi kjent med en engelsk kvinne som kommer til Plaka for å finne ut om sine røtter. Her møter hun morens barndomsvenninne, Fotini. Det er gjennom Fotini vi hører om familiens hemmeligheter, skam og om livet på Spinalonga.

Spinalonga hadde eget samfunn med kirker, butikker, folkevalgte og skoler. Helt siden 1957 derimot, har øya vært ubebodd siden de siste leprapasientene ble sendt til sykehus i Athen for videre behandling. Men fortsatt strømmer «alle» som har lest boken til øya for å oppleve stedet i virkeligheten. Da får en guide gjennom sidene i romanen, som tar omtrent én time, men øyas spennende historie og vakre omgivelser gir deg lysten til å bli der lenger. En venstresving ved det gamle rådhuset tar deg ned til den vakre strandpromenaden med perfekt mulighet for å bade. Ellers kan du bare sette deg ned og beundre det flotte landskapet.

Bor du f.eks. langs Chaniakysten, eller nedover anbefaler vi å ta en overnatting i nærheten av Spinalonga. Du finner flere koselige hoteller i nærheten+ du kan også kombinere det med å ta turen til Knossos, som er en opplevelse i seg selv.

Har du besøkt Spinalonga eller Knossos å hva syns du?

 

6. aug, 2018

Stekende sol og herlige strender. Charter-klassikern Kreta er et favoritt for  mange skandinavere, særlig når det er kjølige dager og kvelder her hjemme. Men øya har og så en unik historie, restplass.no guider deg til noe av det du bør oppleve på Kreta. 

Kreta er et klassisk charter-reisemål og siden 60-tallet har turismen vært en stor inntektskilde. En lang ”turist historie” gjør at man nå kan finne hotell, restauranter og strender i alle kategorier – for her har man gått gjennom flere ”charterboomer” og ”turisttørke”.

De aller fleste charterflyene setter kursen mot øyas nordkyst der Chania ligger. Og i det området finnes det mange flotte strender å teste fra horisontalen. Men for den som vil ha mer enn en masseturisme-opplevelse bør lete litt lenger unna. Cirka 8 mil fra Chania, sydvest på Kreta ligger stranden Elafonissi som virkelig ser ut til å være hentet fra en eventyrfilm. Det turkisblå vannet slår inn mot en rosa strand og denne stranden har gjort att Kreta kalles for ”de greske Maldivene”.  Det er store områder med fin, lys sand, som flere steder har en lyserød nyanse. Det kommer av bittesmå stykker av lyserøde musling-skall blandet i sanden og kontrasten er utrolig heftig. 

Men Kreta er som tidligere nevnt mye mer enn flotte stender. Øyas historie går tusenvis av år tilbake i tiden. Minoer, romere, bysanter, osmaner og tyrkere har erobret øya i ulike omganger og det var først i 1913 at Kreta formelt gikk i union med Hellas.

Mye av denne historien går det an å beskue. En utflukt til Knossos er en interessant historieleksjon der man under en guidet tur kan få et innblikk i hvordan det var å leve på 1700-talet f.Kr. i den minoiske sivilisasjonen. Vil man heller bruke tiden på nyere historien, går det båtturer langs nordkysten der man kan se nedskutte fly fra andre verdenskrig.

Severdigheter finnes det mye av selv for den som ikke er så veldig opptatt av historie. De fjellrike områdene i øst er fantastiske for fotturer og du kan spasere i Europas dypeste dal.

Er du på jakt etter kulinariske opplevelser har Hellas største øy mye å tilby. Yemistés er grønnsaker som tomater, paprika eller aubergine som fylles med ris og kjøttfarse. Choirinó kritikó er en klassisk kretinsk rett der man ovnsbaker store koteletter. Videre har man Chórta, en  grønnsak som vokser vilt i fjellet og er tilberedt med olje og eddik. For de som føler seg fristet til å prøve snegler så er Salingária Stifádo en spesialitet på øya.

Gå ikke glipp av: Rett utenfor Agios Nikolaos ligger øya Spinalonga, som også kalles “de dødes øy”. Hit ble hundrevis av mennesker tvangssendt, de som var smittet av den fryktede hudsykdommen lepra (spedalskhet) under første halvdel av 1900-tallet. Sykdommen var før i tiden ekstremt smittsom og ble spredd via luften fra smittede personer. Nå for tiden kan det kureres med antibiotika. Den siste syke personen på øya døde i 1953 og idag er Spinalonga ubebodd. Hit går det guidete utflukter med besøk på det gamle sykehuset og kirkegården. Fascinerende og samtidig litt skremmende.

HVA ER DITT FAVORITT STED PÅ KRETA? 

22. aug, 2017

30/9 drar Reiselivsbloggeren Reiseperler & Vip Reiser til Kreta for en hel uke med uforglemmelige opplevelser, matkurs, yoga, vinsmaking og total avslapping i solen m.m. 

1000kr i rabatt!

Bruker du tilbudskoden: REISEPERLER når du bestiller vil du få hele 1000kr i rabatt.


Her vil vi være i en hel uke å storkose oss!
Book direkte via kontaktskjema eller email.
Det vil bli masse kjekke aktiviteter, men også masse tid for avslapping å lading av batteriene.


ALT DETTE ER INKL. I PRISEN!

  • Store lyse, herlige leiligheter m/internett, aircondition og safe for de som ønsker det.
  • 5 yogatimer på stranden
  • 2 matkurs/matkvelder inkl. herlig mat å drikke for begge kveldene.
  • Guidet tur til Chania
  • Hudpleiekurs, lær å lag egne kremer med økologiske ingredienser.

Det vil utover dette bli mulig å delta på besøk på vingård med vinsmaking å besøk i nydelig kloster. Dette koster kun 19 Euro + 2 Euro for vinsmakingen. 

På denne turen blir det også besøk på et nydelig kloster m.m.

Ellers blir det noen felles middager m.m. for de som ønsker å delta på det utenom de 2 kveldene vi skal kose oss med herlig kretisk mat i hagen på Evangelos Apartments!

Hotell/leiligheter:
Du kan velge imellom 2 leilighetshotell som alle ligger rett v/hverandre. v/stranden i gåavstand til hovedgaten i sentrum, men du ligger såpass skjermet å nær stranden, at du sovner til herlig bølgeskvulp hver eneste kveld. Det er også et herlig bassengområde rett v/som alle kan benytte seg av. der er det også garderober å restaurant m.m.

-Evangelos Apartments
- Ilias Apartments

Det vil legges ut egne innlegg om hvert av stedene.

Pris: 
-6500 Kr for hele uken å alle aktiviteter i delt leilighet (5500,- m/rabatt)
-7800 Kr for hele uken for bruk av leilighet alene (6800,- m/rabatt)

Kommer utenom: Fly. 
Vi legger ut linker til rimelige flybilletter som dere selv kan bestille. Vi hjelper å hente dere å kjøre dere til flyplassen på Kreta. Dere vil bli møtt inne på flyplassen å kjørt til der dere skal bo på retreaten.

For spørsmål om turen eller påmelding ta kontakt

 HER

Vi vil legge ut et eget blogg innlegg om Reiseperler som blir med oss på turen.

3. aug, 2017

Vil dele denne med dere i dag!

ALLE som følger bloggen får 1000kr i rabatt+ velkomstgave på hotellet! 👍

Velkommen til årets store helse og velvære retreat til herlige Platanias på Kreta!
Her vil vi være i en hel uke i slutten av september.
Det vil bli masse kjekke aktiviteter, men også masse tid for avslapping å lading av batteriene.
Program:
- 5 yogatimer på stranden
- 2 matkurs/matkvelder
- Guidet tur til Chania
- Hudpleiekurs, lær å lag egne kremer med økologiske 
ingredienser.
- Besøk på vingård med vinsmaking å besøk i nydelig kloster.

Ellers blir det noen felles middager m.m. for de som ønsker å delta på det utenom de 2 kveldene vi skal kose oss med herlig kretisk mat i hagen på Evangelos Apartments!

Hotell/leiligheter:
Du kan velge imellom 3 leilighetshotell som alle ligger rett v/hverandre. v/stranden i gåavstand til hovedgaten i sentrum, men du ligger såpass skjermet å nær stranden, at du sovner til herlig bølgeskvulp hver eneste kveld. Det er også et herlig bassengområde rett v/som alle kan benytte seg av. der er det også garderober å restaurant m.m.

-Evangelos Apartments
- Ilias Apartments
- Effi Apartments

Det vil legges ut egne innlegg om hvert av stedene.

Pris: 
-6500 Kr for hele uken å alle aktiviteter i delt leilighet
-7800 Kr for hele uken for bruk av leilighet alene

Kommer utenom: Fly. 
Vi legger ut linker til rimelige flybilletter som dere selv kan bestille. Vi hjelper å hente dere å kjøre dere til flyplassen på Kreta. Dere vil bli møtt inne på flyplassen å kjørt til der dere skal bo på retreaten.

25. okt, 2016

Til varmen i juleferien?

Flere og flere familier reiser stadig bort i julen å da er Gran Canaria og Thailand en av de som står øverst på listen.

Hva mener du om å feire julen et annet sted en hjemme å hvor er ditt favorittsted?Selv har jeg feiret julen både hjemme og i utlandet, første gang var i USA å det var både en fin og anderledes jul.

Jeg har sjekket litt priser på ferier til Gran Canaria i juleferien å fant priser helt net til kun 2.698,- inkl. fly og hotell for 1 uke pr. pers. (trykker du på all inclusive, får du både fly og hotell på samme søk, men søk gjerne også på dette hver for seg å sammenlign prisene)

Er du også lei av "regn" i julen å heller vil feire julen og kanskje også nyttårsaften på Gran Canaria så vil jeg anbefale dere å gå inn på denne linken å bestille: http://travelbugg.biz/vipreiser

Det er flere grunner til at jeg anbefaler denne siden, først å fremst samarbeider de med de største søkesidene for reiser+ for hver tur som blir booket på siden deres så gir de deler av sin egen provisjon til et veldedig formål, jeg liker firmaer som gir tilbake!

Samme som mitt eget motto som er PAY IT FORWARD!