19. aug, 2018

Venetianske havnen i Chania

Et mesterverk i sitt slag, en smeltedigel av sivilisasjoner, og et unikt sted i hele verden.

Den venetianske havnen i Chania er det absolutte landemerke for Chania by og Vest-Kreta.

Da havnen ble bygget i det 14. århundre var den venetianske havnen i Chania konstruert for kommersielle formål, og for beskyttelse mot sjørøveriet som var et stort problem på denne tiden. Den venetianske havnen hadde en kapasitet på ikke mindre enn 40 venetianske galeier.


Den indre venetianske havnen i Chania

Mot øst ligger den indre venetianske havnen i Chania.

Etter å ha passert de små båtene og fiskefartøyer som ligger i havnen kan man på hjørnet av havna se en unik bygning av osmansk opprinnelse med et veldig interessant tak. Dette er Kioutsouk Hasan moskeen, eller Yali Tzami, en av de mest karakteristiske bygningene i den venetianske havnen i Chania. Kioutsouk Hasan moskeen ble bygget i 1645, som er eksakt det året Chania by til falt til osmanerne.

Etter ca 100 meter fra Kioutsouk Hasan moskeen, finner vi Big Arsenali, den første av ”Neoria” bygningene. Neoria på gresk betyr skipsverft, og det var akkurat det disse bygningene ble brukt til under den venetianske epoken. Senere, under beleiringen av Chania by, ble ”Neoria” brukt som store lagerhus for nødvendige forsyninger av mat i byen.

Etter ytterligere noen minutters gange kommer man til begynnelsen av den gamle sjømuren som beskyttet skipene som var fortøyd i den østlige delen av den venetianske havnen i Chania.

Om man spaserer oppe på muren kommer man til det arabiske fyrtårnet som ligger lengst ut på sjømuren. Denne meget karakteristiske bygningen, som kalles det arabiske fyrtårn, ble bygget av venetianerne og restaurert av egypterne i begynnelsen av det 19. århundre.

 


Ytre venetianske havnen i Chania

Går man øst kommer man til den ytre venetianske havnen i Chania og her finner man mange tavernaer og kafeer som surrer av liv under sommermånedene.

Den fremtredende bygningen i den ytre venetianske havnen i Chania er Firkas festning som ligger på kanten av havnen, rett ovenfor det arabiske fyr. Firkas festningen ble brukt som en festning under den venetianske perioden og som et fengsel under den ottomanske okkupasjonen. I dag er denne byggningen brukt som sjøfartsmuseum i Chania.

Firkas festningen er også vert for et årlig sommer teater. Den indre delen av festningen er imponerende, og gir svært god utsikt til havet og til den venetianske havnen i Chania. Firkas festning er en historisk bygning og er det eksakte stedet hvor det greske flagget ble reist igjen, etter mange århundrer av fremmed styre, i 1913, året da gjenforeningen av Kreta med Hellas fant sted.

Den venetianske havnen i Chania er et flott syn og et lysende eksempel på hvor dyktige de gamle venetianerne var på å konstruere fine byggninger og unike miljøer. Samtidig er det et sted fullt av historiske minner, der den greske, den venetianske og osmanske sivilisasjonene står side ved side og der hver og en kompletterer de andre.

Sammen med den nærliggende gamle bydelen i Chania, er den venetianske havnen i Chania et unikt sted i hele verden, som mer enn en million besøkende oppdager hvert år. Når du besøker den venetianske havnen i Chania kan du lettere forstå og leve deg inn den evige kjærligheten og respekten menneskene har for havet og maritimt liv.