6. aug, 2018

Klassikeren Kreta-Gå ikke glipp av dette

Stekende sol og herlige strender. Charter-klassikern Kreta er et favoritt for  mange skandinavere, særlig når det er kjølige dager og kvelder her hjemme. Men øya har og så en unik historie, restplass.no guider deg til noe av det du bør oppleve på Kreta. 

Kreta er et klassisk charter-reisemål og siden 60-tallet har turismen vært en stor inntektskilde. En lang ”turist historie” gjør at man nå kan finne hotell, restauranter og strender i alle kategorier – for her har man gått gjennom flere ”charterboomer” og ”turisttørke”.

De aller fleste charterflyene setter kursen mot øyas nordkyst der Chania ligger. Og i det området finnes det mange flotte strender å teste fra horisontalen. Men for den som vil ha mer enn en masseturisme-opplevelse bør lete litt lenger unna. Cirka 8 mil fra Chania, sydvest på Kreta ligger stranden Elafonissi som virkelig ser ut til å være hentet fra en eventyrfilm. Det turkisblå vannet slår inn mot en rosa strand og denne stranden har gjort att Kreta kalles for ”de greske Maldivene”.  Det er store områder med fin, lys sand, som flere steder har en lyserød nyanse. Det kommer av bittesmå stykker av lyserøde musling-skall blandet i sanden og kontrasten er utrolig heftig. 

Men Kreta er som tidligere nevnt mye mer enn flotte stender. Øyas historie går tusenvis av år tilbake i tiden. Minoer, romere, bysanter, osmaner og tyrkere har erobret øya i ulike omganger og det var først i 1913 at Kreta formelt gikk i union med Hellas.

Mye av denne historien går det an å beskue. En utflukt til Knossos er en interessant historieleksjon der man under en guidet tur kan få et innblikk i hvordan det var å leve på 1700-talet f.Kr. i den minoiske sivilisasjonen. Vil man heller bruke tiden på nyere historien, går det båtturer langs nordkysten der man kan se nedskutte fly fra andre verdenskrig.

Severdigheter finnes det mye av selv for den som ikke er så veldig opptatt av historie. De fjellrike områdene i øst er fantastiske for fotturer og du kan spasere i Europas dypeste dal.

Er du på jakt etter kulinariske opplevelser har Hellas største øy mye å tilby. Yemistés er grønnsaker som tomater, paprika eller aubergine som fylles med ris og kjøttfarse. Choirinó kritikó er en klassisk kretinsk rett der man ovnsbaker store koteletter. Videre har man Chórta, en  grønnsak som vokser vilt i fjellet og er tilberedt med olje og eddik. For de som føler seg fristet til å prøve snegler så er Salingária Stifádo en spesialitet på øya.

Gå ikke glipp av: Rett utenfor Agios Nikolaos ligger øya Spinalonga, som også kalles “de dødes øy”. Hit ble hundrevis av mennesker tvangssendt, de som var smittet av den fryktede hudsykdommen lepra (spedalskhet) under første halvdel av 1900-tallet. Sykdommen var før i tiden ekstremt smittsom og ble spredd via luften fra smittede personer. Nå for tiden kan det kureres med antibiotika. Den siste syke personen på øya døde i 1953 og idag er Spinalonga ubebodd. Hit går det guidete utflukter med besøk på det gamle sykehuset og kirkegården. Fascinerende og samtidig litt skremmende.

HVA ER DITT FAVORITT STED PÅ KRETA?