Blogg

3. apr, 2019

Visste du at Nord-Kypros var det hotteste stedet blandt verdens jetsettere med Elizabeth Taylor i spissen på 1960 tallet? 
Så ble øyen delt mellom nord og sør i 1974 og turistene uteble fra nordsiden. Og steder som Aya Napa og Limassol i sør ble populære turistmål.

 

Nå strømmer derimot turister til nordsiden igjen, og for de som ikke ønsker masseturisme er dette et perfekt sted for ferie, eller for å gjøre en god investering på feriehus!

Her er det ikke trengsel. Ikke er det dyrt heller. Det er bare ikke så mange som er klar over det.

Bilderesultat for kyrenia

Inne i gamlebyen i Famagusta på øyas østside, blant borger og katedraler, møter vi et pulserende liv med lokalbefolkning og turister. Men som turist blir du hverken mast på eller forsøkt praiet på andre måter, noe som er en forfriskende opplevelse når en spaserer rundt.

Det er en veldig avslappet atmosfære her. I trafikken er de jo direkte høflige. Ja, de har en slags typisk øy-mentalitet på Nord-Kypros som jeg liker veldig godt.

 

På Nord-Kypros er det rimelig å leve–mat, drikke og mange andre ting er mye billigere enn i Norge. Sammenligner du prisene for hus og leiligheter med for eksempel Gran Canaria, kan du finne ferieboliger til en tredjedel av prisen. Og kvaliteten er god.

Bildet kan inneholde: hus, himmel, sky, basseng, tre og utendørs

Nord Kypros kan også skryte av Europas varmeste og mest stabile klima, med rundt 330 soldager i året. 

Nord-Kypros er pakket med fine strender, de fleste av dem i små bukter. Den lengste og mest kjente er Golden Beach, men det er aldri langt til en strand.

De fleste skandinaver som besøker Nord-Kypros, velger å leie leilighet, da det er veldig rimelig her, en kan ofte få en fin ferieleilighet for en hel familie fra ca 2500kr uken å oppover.

Bildet kan inneholde: soverom og innendørs

Å det er utallige muligheter, variasjoner og steder å velge imellom.

 

 Bildet kan inneholde: himmel, basseng og utendørs

28. aug, 2018

Drømmer du om å feire bryllupet ditt i fantastisk Mamma Mia stil, eller en fantastisk merkedag som f.ek.s 50års dag e.l.?

Nå kan dette bli til virkelighet med VIP REISER!

Bilderesultat for wedding crete

 

Hva med å holde bryllupsfesten eller merkedagen på en fantastisk vingård eller en nydelig strand?

Vi kan ordne alt du måtte ønske, men her er bare noe av alt vi kan hjelpe deg med;

  • Transport
  • Frisør, makeupartist, negledesigner, massasje m.m.
  • Blomster
  • Overnatting for hovedgjester/brudepar m/ dekorert rom/leilighet og velkomst kurs m/vin e.l.
  • Overnatting og transport for alle gjester
  • Felles aktiviteter og omvisninger
  • Barnevakt
  • Bryllupsfest, selskap for jubileum m.m. Pris eks. 350kr pr. kuvert for Gresk buffet m/4retter og drikke til maten.
  • Underholdning
  • Vielse og transport t/r vielse for hele følget.

Det som er så fantastisk er at et bryllup på Kreta, kan bli like rimelig som å holde et stort bryllup hjemme i Norge.

Bilderesultat for wedding crete vineyard

Med Vip Reiser kan du også få booke et helt leilighetshotell å holde den store dagen i en fantastisk hage.

Skal du ha et jubileum?

Hva da med å ha en herlig matkveld i en nydelig hage, med privat kokk, hvor du også kan få delta i matlagingen å så nyte den herlige greske maten v/et langbord i solnedgangen omringet at nydelige oliventrær og frukt trær, med bølgene fra stranden som nydelig musikk for kropp å sjel?

Bilderesultat for wedding crete wineyard

Ta kontakt med oss i dag å spør oss om alt du måtte lure på!

kontakt.vipreiser@gmail.com

 

#bryllup #kreta #vingård #strand #fest #jubileum #bryllupsreise #mittbryllup #bryllupsmesse #brud #loveislove #brudgom #bryllupsfest #hellas #mammamia #abba #vin #champagne #frisør #makeup #blomsterbukett #blomster 

19. aug, 2018

Et mesterverk i sitt slag, en smeltedigel av sivilisasjoner, og et unikt sted i hele verden.

Den venetianske havnen i Chania er det absolutte landemerke for Chania by og Vest-Kreta.

Da havnen ble bygget i det 14. århundre var den venetianske havnen i Chania konstruert for kommersielle formål, og for beskyttelse mot sjørøveriet som var et stort problem på denne tiden. Den venetianske havnen hadde en kapasitet på ikke mindre enn 40 venetianske galeier.


Den indre venetianske havnen i Chania

Mot øst ligger den indre venetianske havnen i Chania.

Etter å ha passert de små båtene og fiskefartøyer som ligger i havnen kan man på hjørnet av havna se en unik bygning av osmansk opprinnelse med et veldig interessant tak. Dette er Kioutsouk Hasan moskeen, eller Yali Tzami, en av de mest karakteristiske bygningene i den venetianske havnen i Chania. Kioutsouk Hasan moskeen ble bygget i 1645, som er eksakt det året Chania by til falt til osmanerne.

Etter ca 100 meter fra Kioutsouk Hasan moskeen, finner vi Big Arsenali, den første av ”Neoria” bygningene. Neoria på gresk betyr skipsverft, og det var akkurat det disse bygningene ble brukt til under den venetianske epoken. Senere, under beleiringen av Chania by, ble ”Neoria” brukt som store lagerhus for nødvendige forsyninger av mat i byen.

Etter ytterligere noen minutters gange kommer man til begynnelsen av den gamle sjømuren som beskyttet skipene som var fortøyd i den østlige delen av den venetianske havnen i Chania.

Om man spaserer oppe på muren kommer man til det arabiske fyrtårnet som ligger lengst ut på sjømuren. Denne meget karakteristiske bygningen, som kalles det arabiske fyrtårn, ble bygget av venetianerne og restaurert av egypterne i begynnelsen av det 19. århundre.

 

Bilderesultat for venetianske havnen chania
Ytre venetianske havnen i Chania

Går man øst kommer man til den ytre venetianske havnen i Chania og her finner man mange tavernaer og kafeer som surrer av liv under sommermånedene.

Den fremtredende bygningen i den ytre venetianske havnen i Chania er Firkas festning som ligger på kanten av havnen, rett ovenfor det arabiske fyr. Firkas festningen ble brukt som en festning under den venetianske perioden og som et fengsel under den ottomanske okkupasjonen. I dag er denne byggningen brukt som sjøfartsmuseum i Chania.

Firkas festningen er også vert for et årlig sommer teater. Den indre delen av festningen er imponerende, og gir svært god utsikt til havet og til den venetianske havnen i Chania. Firkas festning er en historisk bygning og er det eksakte stedet hvor det greske flagget ble reist igjen, etter mange århundrer av fremmed styre, i 1913, året da gjenforeningen av Kreta med Hellas fant sted.

Den venetianske havnen i Chania er et flott syn og et lysende eksempel på hvor dyktige de gamle venetianerne var på å konstruere fine byggninger og unike miljøer. Samtidig er det et sted fullt av historiske minner, der den greske, den venetianske og osmanske sivilisasjonene står side ved side og der hver og en kompletterer de andre.

Sammen med den nærliggende gamle bydelen i Chania, er den venetianske havnen i Chania et unikt sted i hele verden, som mer enn en million besøkende oppdager hvert år. Når du besøker den venetianske havnen i Chania kan du lettere forstå og leve deg inn den evige kjærligheten og respekten menneskene har for havet og maritimt liv.

12. aug, 2018

Etter at Victoria Hislop ga ut romanen «øya», har interessen blant greske og utenlandske turister for å besøke Spinalonga økt betraktelig. I tillegg til boka, har en TV-serie av romanen for det engelskspråklige og greske markedet gjort øya enda mer populær.

Så populær at det arrangeres båtturer med sightseeing hit fra byen Agios Nikolaos og landsbyene Elounda og Plaka daglig i sommerhalvåret.

Boka gir innblikk i Hellas’ mørke historie. I perioden 1904 og 1957 eksisterte det nemlig en leprakoloni på øya, hvor alle spedalske fra hele Hellas ble sendt hit. Spedalskhet er en infeksjonssjukdom som rammet mange grekere, hvor de sykeste ble isolert på Spinalonga.

I romanen blir vi kjent med en engelsk kvinne som kommer til Plaka for å finne ut om sine røtter. Her møter hun morens barndomsvenninne, Fotini. Det er gjennom Fotini vi hører om familiens hemmeligheter, skam og om livet på Spinalonga.

Spinalonga hadde eget samfunn med kirker, butikker, folkevalgte og skoler. Helt siden 1957 derimot, har øya vært ubebodd siden de siste leprapasientene ble sendt til sykehus i Athen for videre behandling. Men fortsatt strømmer «alle» som har lest boken til øya for å oppleve stedet i virkeligheten. Da får en guide gjennom sidene i romanen, som tar omtrent én time, men øyas spennende historie og vakre omgivelser gir deg lysten til å bli der lenger. En venstresving ved det gamle rådhuset tar deg ned til den vakre strandpromenaden med perfekt mulighet for å bade. Ellers kan du bare sette deg ned og beundre det flotte landskapet.

Bor du f.eks. langs Chaniakysten, eller nedover anbefaler vi å ta en overnatting i nærheten av Spinalonga. Du finner flere koselige hoteller i nærheten+ du kan også kombinere det med å ta turen til Knossos, som er en opplevelse i seg selv.

Har du besøkt Spinalonga eller Knossos å hva syns du?

 

6. aug, 2018

Stekende sol og herlige strender. Charter-klassikern Kreta er et favoritt for  mange skandinavere, særlig når det er kjølige dager og kvelder her hjemme. Men øya har og så en unik historie, restplass.no guider deg til noe av det du bør oppleve på Kreta. 

Kreta er et klassisk charter-reisemål og siden 60-tallet har turismen vært en stor inntektskilde. En lang ”turist historie” gjør at man nå kan finne hotell, restauranter og strender i alle kategorier – for her har man gått gjennom flere ”charterboomer” og ”turisttørke”.

De aller fleste charterflyene setter kursen mot øyas nordkyst der Chania ligger. Og i det området finnes det mange flotte strender å teste fra horisontalen. Men for den som vil ha mer enn en masseturisme-opplevelse bør lete litt lenger unna. Cirka 8 mil fra Chania, sydvest på Kreta ligger stranden Elafonissi som virkelig ser ut til å være hentet fra en eventyrfilm. Det turkisblå vannet slår inn mot en rosa strand og denne stranden har gjort att Kreta kalles for ”de greske Maldivene”.  Det er store områder med fin, lys sand, som flere steder har en lyserød nyanse. Det kommer av bittesmå stykker av lyserøde musling-skall blandet i sanden og kontrasten er utrolig heftig. 

kreta_strand_768x425

Men Kreta er som tidligere nevnt mye mer enn flotte stender. Øyas historie går tusenvis av år tilbake i tiden. Minoer, romere, bysanter, osmaner og tyrkere har erobret øya i ulike omganger og det var først i 1913 at Kreta formelt gikk i union med Hellas.

Knossos_kreta_768x425

Mye av denne historien går det an å beskue. En utflukt til Knossos er en interessant historieleksjon der man under en guidet tur kan få et innblikk i hvordan det var å leve på 1700-talet f.Kr. i den minoiske sivilisasjonen. Vil man heller bruke tiden på nyere historien, går det båtturer langs nordkysten der man kan se nedskutte fly fra andre verdenskrig.

Severdigheter finnes det mye av selv for den som ikke er så veldig opptatt av historie. De fjellrike områdene i øst er fantastiske for fotturer og du kan spasere i Europas dypeste dal.

Er du på jakt etter kulinariske opplevelser har Hellas største øy mye å tilby. Yemistés er grønnsaker som tomater, paprika eller aubergine som fylles med ris og kjøttfarse. Choirinó kritikó er en klassisk kretinsk rett der man ovnsbaker store koteletter. Videre har man Chórta, en  grønnsak som vokser vilt i fjellet og er tilberedt med olje og eddik. For de som føler seg fristet til å prøve snegler så er Salingária Stifádo en spesialitet på øya.

Spinalonga_768x425

Gå ikke glipp av: Rett utenfor Agios Nikolaos ligger øya Spinalonga, som også kalles “de dødes øy”. Hit ble hundrevis av mennesker tvangssendt, de som var smittet av den fryktede hudsykdommen lepra (spedalskhet) under første halvdel av 1900-tallet. Sykdommen var før i tiden ekstremt smittsom og ble spredd via luften fra smittede personer. Nå for tiden kan det kureres med antibiotika. Den siste syke personen på øya døde i 1953 og idag er Spinalonga ubebodd. Hit går det guidete utflukter med besøk på det gamle sykehuset og kirkegården. Fascinerende og samtidig litt skremmende.

HVA ER DITT FAVORITT STED PÅ KRETA?